Ce este Programul Prima Casa?

Programul Prima Casa face parte din masurile anticriza initiate de guvern pentru a sustine sectoarele economice prioritare.
Obiectivul principal este sa deblocheze activitatea de creditare si sa impulsioneze sectorul constructiilor, ceea ce va avea efecte benefice asupra activitatii economice si crearii de noi locuri de munca.
Programul consta in facilitarea accesului populatiei la credite ipotecare. In acest scop, statul garanteaza in prezent 50% din imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca acestea sa acorde credite mai ieftine.


Cine poate obtine credit?

Solicitantii de credite vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii :
Nu au detinut si nu detin nici in prezent in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane in suprafata utila mai mare de 50 mp, cu exceptia cotelor parti de locuinta dobandite prin mostenire
Achizitioneaza o locuinta finalizata sau in diferite stadii de finalizare, inclusiv locuinte construite prin programele derulate de Agentia Nationala a Locuintelor (ANL)
Construiesc de la zero o locuinta individuala sau in asociere cu alti 6 beneficiari, cu conditia sa aiba in posesie terenul aferent iar autorizatia de constructie sa fi fost primita dupa data de 23 februarie 2010
Dispun de avansul minim necesar
Se obliga sa constituie un depozit colateral egal cu dobanda datorata pe o perioada de 3 luni
Se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata timp de 5 ani de la data dobandirii
Asigura locuinta impotriva tuturor riscurilor si cesioneaza drepturile de despagubire in favoarea statului roman.Care sunt costurile?

Costurile ocazionate de obtinerea unui credit prin programul Prima Casa sunt urmatoarele:

    Dobanda este principalul cost al creditului. Aceasta este variabila, rata dobanzii fiind formata dintr-o marja fixa si indicele de referinta (Robor 3 luni).

    Comision de gestiune – unele banci practica dobanzi mai mici, insa impun comisioane lunare, care influenteaza de multe ori semnificativ costul total al creditului.

    Comision de garantare – acesta este de 0,49% pe an si se calculeaza la jumatate din soldul creditului.

    Comision de analiza dosar – cele mai multe banci au renuntat la acest cost, insa mai sunt cazuri cand trebuie platit si acest comision.

    Taxele notariale.

    Costurile cu evaluarea imobilului – unele banci suporta acest cost in locul clientului;

    Asigurari – asigurarea imobilului este obligatorie la toate bancile, in timp ce asigurarea de viata este de cele mai multe ori optionala. Exista insa si cazuri cand asigurarea de viata este obligatorie, caz in care majoreaza costul total al creditului.

Costul ofertelor de credit poate fi comparat in sectiunea Compara credite Prima Casa, unde este evidentiat si nivelul dobanzii anuale efective, cu ajutorul careia se pot compara cel mai corect creditele.